perjantai 14. lokakuuta 2016

Opettajatko enkeleitä?

Taas on noussut oppilaan kännykällä kuvaama video median keskiöön.

Opettaja on tuomittu ja vanhempien kasvatustyö on kyseenalaisettu. Opettajat eivät tule saamaan yhteiskunnan tukea saati tavallisen palkansaajan hyväksyntää.

Elollisten keskuudessa on niin helppo ja hyvä käydä heikoimpien kimppuun lyöden niitä, mitkä syyttäjien mielestä ovat saavuttaneet enemmän kuin mitä itsellä on.

Onko opettajia sitten karehdittava?

Aamulla moni kansankynttilä katsoo työpaikallaan, että ketä sattui tulemaan paikalle. Lueskelee wilmasta kellä on saikkuu ja kuka nyt on sattunut menemään laivalle.  No sitten opettaja yrittää kaikesta huolimatta saada ilmapiirin positiiviseksi, vaikka osa opiskelijoista on oppinut aloittamaan aamunsa norsun naamalla, korostetuin sanoin sattelemana. Siinä sitten kun opetusalan ammattilainen käy hakemassa osan nuokollaan olevista opiskelijoista milloin mistäkin sinne missä kuuluisi olla ja muutamille soittelee perään, jos tiedot löytyvät jostain, niin päivän työ saadaan alkuun.

Sitten osa opiskelijoista tekee työtä "älypuhelinta" selaillen ja jotain muka siinä samalla tehden, niin eihän siinä välttämättä opettaja saa sitä liimaksia, mikä toisi tunnetta siitä, että onnistuminen on lähellä.

Tämä pohdinta lähti siitä, kun kuuntelin radiota, jossa putkiliikkeen yrittäjä kertoi palkanneensa kesällä 10 alan nuorta yritykseensä. Yksi oli ilmoittanut päivää aiemmin, etten tule. Toisen päättöjuhlat oli menneet pitkäksi. Eräs oli hävinnyt kesken kesän ja yksi oli kyllä ollut paikalla, mutta ei osannut tehdä mitään itsenäisesti, vaan oli valunut älypuhelintaan heiluuttelemaan aina aikaa tappaakseen. Yksi oli sitten jäänyt firmaan töihin. Yrittäjä osoitti sormellaan kasvatustyön laatuun.

Ei ole ihme, että yrityselämästä alkaa kuulua pieniä korahduksia. Moni on ottanut kantaa ja valittanut sitä, että ministerit ovat päättäneet pudottaa verorahojen käytön nuoriin minimaaliseksi ja samalla opettajien arvostus on ajettu alas.

Sitä sitten saa mitä on tilattu. Auktoriteettien, kuten esim. poliisien, rajavartioiden, opettajien ja muidenkin ennen arvostettujen virkaa tekevien työ on lytätty siinä määrin, että heidän päälle nykyisin syljeksitään.

Mietikääpä, mihin tämä kaikki pitkässä juoksussa johtaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti