perjantai 1. heinäkuuta 2016

Valtiollinen naapurisopu

Kuuntelin "silmä tarkkana" kun Venäjän ja Suomen presidentit kertoivat käsityksiään maidemme ystävyystilanteesta. Kauppa- ja sotilaalliset asiat nousivat kovasti esille.

Mietin niitä juttuja kuunnellessani, että mihin se perustuu, että pitää koko ajan osoittaa vahvuuttaan ja paikkaansa. Johtuuko se alemmuuden tunteesta, vallanhalusta, vai ihan vaan elollisten normaalista toiminnasta.

Samalla mietiskelin ihmisten eloa yleensä kotona ja työpaikalla, eikös se ole ihan samaa hengissä pysymistä ja valtataistelua. Kuka näyttää kellekin kaapin paikan ja osoittaa suuruuttaan.

Mistä kiistellään omakotitalossa asuvien naapureiden kesken eniten, no rajoista. Minunkin naapuri teki aikoinaan valtavia ponnisteluja sen suhteen, ettei kukaan olisi voinut mennä hänen talon vierestä olevaa tietä myöten rantaan. Isäni on kertonut hyvinkin huvittavia juttuja hänen naapurinsa kiusanteosta. Tontin raja on käyty virkamiesten taholta tarkistamassa useaan otteeseen. No aina se on ollut samassa paikassa, mutta kun ahistaa. Veljeni oli ruohonleikkurilla törmännyt isäni naapurin rouvan mielestä hänen tontin penkkaan, niin nuhteet siitä oli tullut. Pittää olla tarkempana.

Presidentti Putin sanoi vapaasti käännettynä, että itse saatte päättää liityttekö Natoon. Jos liitytte, niin sotilaita tulleepi riittävästi rajalle. Hänen Suomalainen ystävä oli kertonut, että Nato haluaa sotia Venäjän kanssa viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen asti, samalla Putin kysyi suomalaisilta: "haluatteko te?" Me emme halua.

Surullista. Nuijasotien aikaan oli tärkeää olla vahva ja suuri, sekä osata tehdä iso nuijja. Nyt jotenkin tuntuisi, että vahvuus osoitettaisiin henkisellä suuruudella, jopa älykkyydellä. Toisten alamaisina pitäminen ja ylhäältä katsominen ei minusta ole fiksua toimintaa, joskin varmaan toimii vielä nykyisinkin. Muutenko sitä tehtäisiin. Voisi kuvitella, että kenenkään etu ei ole saada aikaan pelkoa ja sotaa. Miksi? Kenen etu se on? Kunpa voitaisiin vain olla sovussa ja elää yhteistyössä.

Ei pieni ihminen voi käsittää tätä maailman menoa. Ihminen on tosi outo maapallon tallaaja.

Tähän ei voi sanoa muuta, kuin se mitä eräs kapianen oli sanonut puhelun päätteksi alaiselleen: "ette te sano loppu, minä sanon loppu, loppu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti