sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Meinasin ostaa uudet housut, mutta hallitus vei entisetkin jalasta

Isäni kertoi äitini hautajaisten jälkeen, että hänen pitää hakea lesken eläkettä. Näin oli hänelle virkamiesten taholta kerrottu. Isäni kaiken murheen ja yksinäisyyden murtamana oli otettu, kun hänelle esitettiin valtion taholta lähes 900 euroa lesken eläkettä.

Veikko sanoi ostavansa uudet housut, kun nyt tällainen rahallinen vastaantulo yhteiskunnan taholta hänelle osoitettiin.

Menin tänään lapsuudenkotiini perunkirjoituspapereita allekirjoittelamaan. Isäni kertoi pöyristyneenä mitä oli tapahtunut. Hän ei voi ostaa uusia housuja, vaan häneltä menee nämä entisetkin, vertauskuvallisesti.

Verottaja oli ilmoittanut, että valtio vie veroina koko lesken eläkkeen ja vähän vielä entistäkin eläkettä pitäisi pystyä lahjoittamaan tämän seurauksena valtiolle. Mitä ihmettä? Isäni sai leskeneläkettä lähes 900 euroa ja valtion verotuskäytännön mukaan se otetaan kokonaan pois korotettuna verona.

Miten tämä on selitettävissä? Pidetäänkö pienituloisia iäkkäitä ihmisiä ihan narreina, joita ei tarvitse kunnioittaa, vaan heitä voi kyykyttää miten tahtoo? Ensin pitää lähetellä jos minkälaista plankettia ja lopuksi menettää enemmän kuin saa.

Ensi viikolla 90-vuotta täyttävä isäni hymähteli, että eipä tuo valtio ole häntä aiemminkaan kauheasti hellinyt. Kaksi kertaa on kuulemma valtion varoin niskoja hierottu, kun oli päässyt aikoinaan kerran kuntoutukseen. Siinä kaikki.

Aika noloa ihan valtion ja ministereiden puolesta ajateltuna. Itseäni hävettää, kun isäni varusmiespalvelus sota-aikaan venyi kuitenkin kohtuuttoman pitkäksi. Eipä se enää nuoria valtion päättäjiä paljon kiinnosta.

Enemmän kiinnostaa amerikkalaisten mielistely, natoon liittyminen ja EU:n korkeat virat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti