torstai 21. tammikuuta 2016

Sissäänpäin lämpiävä uuni

Kuukauden olen lämmittänyt leivinuunia joka päivä. Meillä on hyvin tehty uuni ja vetää niin hyvin, että pienemmät halot kolisevat katolle asti. Ei ole mustunut luukun yläpuolelta, mistä muuten näkee onko uunin tekijällä ollut osaamista riittävästi. Jos uuni on tummunut uunin luukun päältä, niin saattaa siinä toki olla osasyynä lämmittäjäkin.

En tiedä onko viisasta kyseenalaistaa tämän perinteisen leivinuunin pääperiaatetta. Jotenkin vaan tuntuu aika vanhoilliselta, että ensin kaadetaan isolla kone- ja lihasvoimalla puita metsästä ja sitten koko kesän vapaa- aika käytetään siihen, että tehdään niistä pilkettä. Halkoja siirrellään pinosta toiseen, sekä  peitellään sateelta ja myrskyltä. No niitä sitten kylmettyvillä käsillä lumihangessa raahataan uunin luo ja koitetaan saada uuni syttymään. Kaikki arki-illat lämmitellään tiiliä, jotka luovuttavat varastoidun lämmön meille ja seuraavana iltana sama homma. Tuloksellisuus riippuu siitä, kuinka herkällä uunin hiilien siirtelijä on ja onnistuuko pellin sulkijan ajoitus.

Olen vain näin harvinaisen pitkän tulipalopakkasten aikaan nimennyt tämän meidän tulipesän sisäänpäin lämpiäväksi uuniksi. Vai onko jopa sisäänpäin kylmentäjä? Onhan se kyljestään lämmin, mutta ei oikein vaikuta huoneen, saati talon lämpötilaan.




Olen pohtinut mistä se johtuu. Tulin siihen tulokseen, että kun laittaa pellin auki ja tulet uuniin, niin kova veto imee korvausilmaa kaikista mahdollisista paikoista ja niitähän vanhasta hirsitalosta löytyy.














 
No voidaan puhua hengittävästä talosta, eikä täysin metsään menisi jos luonnehtisi rakenteita jopa huohottavaksi. Onneksi 1900- luvun alussa valmistetussa talossani on tehty mittava perinteistä rakennustapaa kunnioittava remontti, muuten vaatisi minulle jo kolmannet villasukat jalkaan.

Sen minkä talo kylmenee sisään tulevan -30 aseisen ilman takia, niin koko uunin antama lämpö menee sen paikkaamiseen. Vanha kansa sanoisi tuloksen olevan plusmiinus nolla.

Vaikka nyt vähän pilkkaa tein oman taloni kustannuksella, niin en kyllä vaihtaisi tätä mihinkään.  Onneksi nämä hurjan kylmät ajat on kuitenkin harvinaisempia tulevaisuudessa. Moni täällä Suomessa hymähtelee maapallon ilman lämpenemiselle, vaikka se on ihan totta, ainakin niin asiantuntijat väittävät.

Liekkö sama kuin se, että tulee työvoimapula. Sitä on hoettu sen minkä minä muistan ja aina vaan työttömiä tuntuu olevan ja porukkaa heitetään mittavia määriä pois eri firmoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti