keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Uuniin tulta

No, nyt on kuivat kelit. Uunissa on pidettävä koko ajan tulta, niin kuin Kenedyn haudalla.

Paljon on käyty keskustelua sytyttääkkö uuni ylhäältä päin vai laittaakko tuli puiden alle. Tämä jakaa uunin lämmittäjien mielipiteitä.Kun kävelin aikoinaan lapsena pakkasaamuna kouluun, niin leipomon uunista tuprusi savua. Leivän ja savun tuoksu oli todella miellyttävä ja kotoinen. Nyt sekin muisto on tutkimuksen valossa tuomittu hiukkaspäästöksi, joka on altistanut minut syövälle. Nyt puhutaan vakavasti, että puun poltto pitää kieltää em syystä taajamissa.

No millä kannattaa sytyttää uuni?

Isäni sytytti uuniin laitetut puut aina ns. kaasutoholla, minä perinteisesti paperilla ja pahvilla. Toki jos saan revittyä tuohta, niin sillä syttyy parhaiten. No nyt on tullut myös uusia tapoja, joista yhtä testasin tänä aamuna. Syttis, vähän epäilin, mutta sehän toimi. Olin saanut sen lahjaksi itse valmistajalta, en sen takia että kirjoittaisin blogia, vaan ihan muuten ja siitäkin on jo ainakin vuosi aikaa. Tämä Syttis, eli sytytyspallojen valmistus tapahtuu kotikylällä, joten pitäähän sitä tuoda esille. Etenkin kun se näyttää toimivan.

 

Uunin sytyttäminenkin vaatii viitseliäisyyttä ja jonkun verran kokemustakin. Jokainen meistä on varmaan, joko laiskuuttaan tai tietämättömyyttään laittanut täyteen paperia ahdetun leivinuunin tulille... ilman että on lämmittänyt hormia ennakkoon tuhkaluukusta. Tämä yleeensä tapahtuu juuri siten, että uunia ei ole tarvinnut lämmittää pitkään aikaan ja sitten kun tulee viileä ja kostea kausi, niin haluaisi että uunin kylki lämmittäisi muuten niin harmaata koleaa oloa. No, siihen mennessä uuniin on tullut työnnettyä yhtä ja toista palavaa. Tulitikku perään ja tilanne on päällä. Savua tulvii kaikista luukuista valtoimenaan ja tiedä mihin suuntaan säntäilisi. Ryntäilet aukomassa ikkunoita ja kun aukaiset tuhkaluukun lämmittääksesi sitä, niin sieltä työntyy valtava savupilvi vastaan. Et saa syttymään mitään, kun veto on luukusta ulos päin suuntautuvaa. Savun hälvettyä, et voi kuin syyttää tyhmyyttäsi taas kerran :).


Asiantuntijat sanoo, että vasta siinä vaiheessa, kun mitään punertavaa ei enää näy. No vanha kansa osasi katsoa, että kun liekkejä ei enää missään ole ja tule. Hiilet tiputettiin alas tuhkatilaan ja näin lämpesi myös uunin kylki. Sitten oikeaan aikaan osattiin laittaa pelti kiinni, niin uuni lämpesi hurjasti. Peltiin jätetään nykyisin pieni kolo, että häkävaara jäisi vähäisemmäksi. Parasta on ostaa häkävaroitin ja pelata varman päälle muutenkin. Moni on heittänyt henkensä saadakseen kaiken tehon uunista. Sanotaan että ahneella on likanen loppu, niin tässäkin asiassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti